Registracija plovil

Registracija plovil

Registracija plovil je nekaj o čemer mora biti poučen vsak, ki se zanima za opravljanje izpita za plovilo. Vsako plovilo od ladje, čolna in tudi ostale plavajoče opreme.

Vpis ladij v register

V register ladij mora biti vpisana vsako plovilo - ladja. Med plovila - ladje pa lahko štejemo jahte, ribiške, trgovske ali vojaške ladje, pomembno pa je tudi zavedanje, da se mora v register ladij vpisati tudi ladje v gradnji. Tako se lahko v register  seveda  na zahtevo lastnika vpišejo tudi ladje, ki se še gradijo v slovenski ladjedelnici.

Vpis čolna v register

Čoln je plovilo, ki meri v dolžino manj kot 24 metrov. Med čolne lahko štejemo tudi vodne skuterje, rafte in gliserjei. Gliser je čoln, ki s pomočjo motorja drsi po vodni površini. Vodni skuter je čoln do 4 metre dolžine na motorni pogon in vodno turbino, ki ga upravlja oseba ali več oseb, stoje, sede ali kleče. Raft je plovilo, ki se po celinskih vodah uporablja za športne aktivnosti spustov.

Kljub temu, da je čoln manjši od ladje se mora jo tudi čolni vpisati v register razen v določenih primerih. In ti primeri so:

1. če čoln pripada drugemu plovilu;
2. če govorimo o športnemu veslaščemu čolnu ali kajaku;
3. če je čoln  krajši od 3 metrov, razen če ima motorni pogon z močjo več kot 3,7 kW.

In kje lahko vpišete vpisuje čoln v register?

Če ste lastnik morskega  čolna po tem morate tak čoln vpisati  v vpisnik morskih čolnov, ki ga vodi Uprava RS za pomorstvo, Koper in njeni izpostavi v Izoli in Piranu oziroma v vpisnik čolnov celinske plovbe pri upravni enoti, na območju katere se čoln nahaja in uporablja. Pred poletno sezono se vpisi vršijo tudi v Ljubljani in Mariboru. Kraj in datum je objavljen v sredstvih javnega obveščanja.

In kakšne dokumente potrebujete za vpis čolna v register?

Za vpis plovila morate predložiti zahtevo za vpsi čolna ob tem pa priložiti listine, ki dokazujejo lastništvo čolna in motorja.

Listine so:

- račun za čoln oziroma za motor,
- overjena kupoprodajna pogodba za čoln oziroma motor,
- carinska deklaracija za čoln oziroma motor, ki je bil nabavljen v tujini,
- spričevalo (certificate of conformity) o gradni čolna, ki ga izda priznani klasifikacijski zavod (glej spodaj - Klasifikacijski zavodi v Sloveniji),
- listina (document of conformity) o ustreznosti gradnje, ki jo izda proizvajalec,
- potrdilo o izbrisu čolna iz drugega vpisnika, v kolikor je plovilo predhodno že bilo vpisano,
- dokazilo o sklenjeni pogodbi o zavarovanju.